Book an appointment with Matthieu S using Setmore

Betekenis van de naam en missie.

Caminosan betekent letterlijk de weg (“Camino”; Spaans) naar een gezond (“san”) leven.

Het woord CAMINO heeft voor mij een grote betekenis omdat het aansluit bij mijn filosofie dat de mens steeds onderweg is, op zoek naar zichzelf, naar nieuwe plekken in en buiten zichzelf. Het leven is één grote ontdekkingstocht en de weg van het leven is er één met vele bochten en richtingen. Ik ben vaak verwonderd en dankbaar om de vele signalen die we als mens krijgen. Hiervoor is het belangrijk om ‘in het moment’ te zijn en de kracht ervan te voelen.

Ooit wil ik de Camino naar Santiago de Compostella stappen. Een fysiek zware tocht, die ook heel wat mentale veerkracht en doorzetting vraagt. Een tocht met een bijzondere eindbestemming maar met vooral veel onderweg zijn.

Image
Image

Zo betekent SAN ‘gezondheid’ in al zijn aspecten, fysiek, mentaal, emotioneel. Onze mentale en emotionele toestand werkt door op het fysieke vlak en omgekeerd. Het lichaam werkt als een antenne en op alle niveaus is er een wisselwerking.

Vanuit deze manier van kijken werk ik ook met mensen. Ik hecht veel belang aan het herstelproces op al deze niveaus. Ik ga bijvoorbeeld graag dieper in op de invloed van ons denken op ons gedrag, op ons welvoelen en op ons leven in het algemeen. Hoe je zowel in het positieve als in het negatieve je eigen werkelijkheid creeërt. Bewust maken van het onbewuste, helpen het leven in eigen handen te nemen, werkelijk te leven ipv zich laten leven…. Oorzakelijk gaan kijken wat iemand belemmert om vooruit te komen, enz.

Bij Caminosan wordt reflexologie toegepast in de meest ruime zin. Doorheen de jaren heb ik mogen ervaren dat de voet een heel dankbaar instrument is om blokkades te helpen oplossen, waardoor mensen ‘verlicht’ de praktijk verlaten en er meer ruimte komt voor wat nieuws. Het bewerken van de voet is een vrij intensieve handeling. De technieken die ik onderweg aanleerde zijn heel specifiek en effectief. Naast de handeling zelf hecht ik steeds meer belang aan het in uitwisseling gaan met de cliënt rond zijn al dan niet emotionele en mentale welvoelen, steeds in een sfeer van veiligheid en vertrouwen.

“Wat reflexologie in dit opzicht zo bijzonder maakt is dat je op vele niveaus kan werken, dat er op een zachte en milde manier wordt samengewerkt, dat er door eerst rust te installeren ruimte komt in geest en lichaam, dat een zeer onstpannen gevoel overheerst en dat de positieve effecten op korte en langere termijn niet te onderschatten zijn.”

Het bewerken van de voet is dus geen doel op zich. De voet is slechts een middel om herstel van een heel systeem te faciliteren. De technieken die ik toepas zijn nu eens zacht en subtiel, dan weer steviger. Dit gebeurt via aanvoelen, op wat de cliënt precies op dat moment nodig heeft om zich beter te voelen. Gerichte aandacht en de juiste intentie zijn minstens zo belangrijk als het juist uitvoeren van de grepen.

Onze voeten zijn onze basis; de fascinatie voor wat je via de voet aan algeheel welzijn kan bewerkstelligen is de basis geweest van mijn praktijk.

Intussen zetten mijn voeten steeds verder stappen in deze ongelooflijk boeiende wereld van reflexologie en holistische heel-kunde in het algemeen.


Graag verken ik de weg verder met je mee…

Image
Image

Blote-voetenpad

Gedreven door de passie voor de kracht die uitgaat van de voeten hebben we in onze tuin een heus blote-voetenpad ("paadje" 😉) aangelegd. Het staat je vrij om na de sessie zelf te ervaren hoe anders schors, zand, zavel, schelpen, hout, diverse soorten steen, … aanvoelt aan de voet. En aan het eind van het pad kan je nog even verpozen op de bank en de stilte op je laten inwerken.

Over mezelf

Ik heb een master in Romaanse talen maar was al op zeer jonge leeftijd geboeid door alles wat gezondheid en natuurlijke voeding aanbelangt. In 2001 volgde ik de vierjarige opleiding tot gezondheidsconsulente. Algemene vakken als anatomie, pathologie, medische basiskennis, inzicht in natuurlijke therapieën enz. kwamen daarbij aan bod. Binnen dit pakket boeide reflexologie me zo sterk dat ik er absoluut een specialisatie wilde van maken en cursussen ging volgen in binnen- en buitenland.

Vol vertrouwen startte ik in 2012 de gezondheidspraktijk op. Na een langere tijd actief te zijn geweest in de commerciële sector was dit een compleet nieuw en onontgonnen terrein voor mij. Simpel was dat niet, zonder doorverwijzing, zonder bekendheid,… maar al heel snel kon ik met de eerste mensen aan de slag. Hun ervaringen logen niet. Ik kreeg heel wat positieve feedback. De basis was gelegd. Ik ging me verder specialiseren en ontdekte zo vele nieuwe invalshoeken.

Image

De laatste jaren krijg ik o.a. doorverwijzingen via enkele artsen, pyschologen. Ik mag best trots zijn op de solide praktijk die er vandaag staat.

90% van de mensen die hier reflexologie laat toepassen komt maandelijks voor een preventieve beurt, precies omdat dit voor hen het beste werkt. Maandelijks een moment me-time inplannen met bovendien weldadige effecten op langere termijn blijkt voor velen een lonende investering. En dit stemt me blij, net omdat het mijn inziens heel belangrijk is in te zetten op preventie. Het zou mooi zijn mocht de gezondheidszorg in het algemeen van preventie een meer fundamentele pijler kunnen maken.

Samenvattend, ik ben heel blij dit vak in zijn vele facetten te kunnen exploreren. Ik mag stellen dat reflexologie van grote waarde is en overal en altijd goed toepasbaar is. Neemt niet weg dat ik daarnaast inzichten uit verschillende disciplines combineer, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. Zoals ik evolueer als mens en binnen de job, zo is ook mijn cliënteel en zo openen er zich steeds nieuwe poorten.

Vanwaar de passie voor het vak?

Wat maakt reflexologie elke dag weer zo boeiend voor mij?

 • Het werken met mensen, en niet met het probleem an sich
 • De totaliteit zien of ernaartoe werken
 • De positieve resultaten
 • Tijd kunnen en mogen maken voor de cliënten
 • De vertrouwensrelatie die in zeer korte tijd mag ontstaan
 • De mooie contacten
 • Het scannen, evalueren en harmoniseren van verstoorde zones in de voet en en aldus in het lichaam
 • De eenvoud van de methode
 • De nauwkeurigheid en efficiëntie van de methode
 • De absolute werkzaamheid

 • Kortom : doelgericht met jou aantoonbare resultaten boeken en een bijdrage kunnen leveren aan je algemeen “wellbeing and wellfeeling”.

  img

  Gevolgde opleidingen

  Voetreflexologie basis- en gevorderenopleiding - NVBR

  Postgraduaat integrale voetreflexologie - Levensschool Tongerlo

  Zwangerschapsreflexologie - erkende opleiding te Eindhoven

  Seminarie “Begrijpen” – Tony Porter

  ADHD/Dyslexie & Voetreflex – Marga Van Erp (Eindhoven)

  Verbindende en geweldloze communicatie – Hedwig Berghmans

  Sarafijn Coaching

  Reflexologie en Aromatherapie

  Handreflexologie - OWC (Els Van Daele)

  Natuurlijke voedingsleer - Levensschool Tongerlo

  Consulente in Gezonde Leefgewoonten - Syntra Aalst